![]() |
Zdjęcie ze strony www.kwestiasmaku.com |
Składniki, 4 porcje:
• 150 ml zaparzonej mocnej kawy
• 60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto* (pominęłam)
• 2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)
• 4 żółtka (w temp. pokojowej)
• 4 łyżki cukru
• 250 g mascarpone (zimne)
• 100 g podłużnych biszkoptów
Do posypania: gorzkie kakao
* możemy go pominąć i dać więcej kawy lub użyć innego alkoholu np. brandy, rumu, żubrówki.
Przygotowanie:
- Żółtka ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę. Kawę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić.
- Żółtka włożyć do miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 5-8 minut
- W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę (na koniec ma być gęsta i puszysta).
- Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków (w razie potrzeby biszkopty można przełamać).
- Warstwę biszkoptów oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć warstwą kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć kremem. Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w zależności od tego jak duże będą pucharki i jak dużo zrobimy porcji deseru. Ostatnią warstwą ma być krem.
- Wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz