niedziela, 24 lutego 2013

Tiramisu

To moje pierwsze zetknięcie z tym deserem we własnej kuchni. Jest absolutnie rewelacyjny i w sumie prosty. Przepis znalazłam tu

Zdjęcie ze strony www.kwestiasmaku.com

Składniki, 4 porcje:

150 ml zaparzonej mocnej kawy
60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto* (pominęłam)
2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki cukru
250 g mascarpone (zimne)
100 g podłużnych biszkoptów

Do posypania: gorzkie kakao

* możemy go pominąć i dać więcej kawy lub użyć innego alkoholu np. brandy, rumu, żubrówki.



Przygotowanie:
  • Żółtka ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę. Kawę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić.
  • Żółtka włożyć do miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 5-8 minut
  • W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę (na koniec ma być gęsta i puszysta).
  • Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków (w razie potrzeby biszkopty można przełamać).
  • Warstwę biszkoptów oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć warstwą kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć kremem. Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w zależności od tego jak duże będą pucharki i jak dużo zrobimy porcji deseru. Ostatnią warstwą ma być krem.
  • Wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz