poniedziałek, 19 maja 2014

Wegańskie muffiny marchewkowe

To  już moja czwarta wersja wegańskiego ciasta marchewkowego i zdecydowanie najbardziej udana. Pozostałe miały jak dla mnie dziwny posmak - chyba siemię lniane w zastępstwie jajek mi tu nie odpowiada jakoś. Ciekawym pomysłem jest dodanie soku jabłkowego (w oryginalnym przepisie z Vegelicious był to sok ananasowy). Wykonałam w formie muffinek do zabrania na wynos, bez polewy bo łatwiej schrupać w parku. W wersji do zjedzenia w domu można zrobić wegańską bitą śmietanę z gęstej części mleka kokosowego, cukru i fixu do ubijania.




Składniki na 16 muffinek:

2 1/3 szkl. mąki (300 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki  cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szkl. soku jabłkowego
2 łyżeczki startego imbiru
3 średnie marchewki
Garstka orzechów lub rodzynek

Mokre składniki i cukier zmiksować dokładnie, dodać marchewkę. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych, miksować tylko do czasu połączenia się wszystkiego. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka, muffinki ok 30-35min, ciasto ok 40-45min. Jeśli chcemy uzyskać formę ciasta okrągłego średnicy ok 24cm, ilość składników podwoić.

2 komentarze:

  1. mnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły świetne w wersji cytrynowej ;)

    OdpowiedzUsuń