wtorek, 20 października 2015

Wegańskie ciasto ze śliwkami

Oto przepis na ciasto ekstremalnie szybkie i łatwe ze składników, które chyba zawsze są w domu. Idealne na jesienną chandrę. Śliwki możemy zastąpić jabłkami, o inne owoce już chyba teraz trudno.
Wegańskie ciasto ze śliwkami

Składniki i wykonanie (porcja na małą tortownicę lub małą kwadratową blaszkę)

Poniższe składniki mieszamy w podanej kolejności:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki oleju roślinnego
Następnie dodajemy:
szklankę mleka roślinnego (jeśli nie mamy roślinnego a pijamy mleko tradycyjne można zastąpić) z rozpuszczoną w niej
łyżeczką sody
2 łyżki soku z cytryny
Na ciasto kładziemy śliwki (ok 3/4 kg, w zależności od wielkości wybranej blachy)

Mieszamy składniki zgodnie z instrukcją ale nie za długo.  Pieczemy 45-60 min w temp 180%. Po upieczeniu można posypać cukrem-pudrem.

Wegańskie ciasto ze śliwkami

11 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo puszyste. *_* Ze śliwkami musi smakować obłędnie. Podejrzewam, że jeszcze gruszki się nieźle sprawdzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że praktycznie każde owoce będą pasowały

      Usuń
  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Wygląda i smakuje na surowo suuuuper! Dodałam na wszelki wypadek zamiast jajek dwie łyżki ekologicznej mąki sojowej i 4 łyżki wody. Mleko dodałam migdałowe własnej roboty. Zdaje się, że będzie super. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane, fantastyczne. Właśnie robię kolejne. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Mega, dzieciaki były zachwycone... :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. do takich ilości składników jaki wybrać rozmiar formy na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  6. ohh już gotowe. Jeszcze gorące ale cały dom już pachnie gorącą śliwką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię je juz czwarty raz. Znika w mig 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, muszę też zrobić bo dawno go u nas nie było!

      Usuń
  8. Dodałam kakao i cynamon. Wyszło pyszne, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń