wtorek, 20 października 2015

Wegańskie ciasto ze śliwkami

Oto przepis na ciasto ekstremalnie szybkie i łatwe ze składników, które chyba zawsze są w domu. Idealne na jesienną chandrę. Śliwki możemy zastąpić jabłkami, o inne owoce już chyba teraz trudno.
Wegańskie ciasto ze śliwkami

Składniki i wykonanie (porcja na małą tortownicę lub małą kwadratową blaszkę)

Poniższe składniki mieszamy w podanej kolejności:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki oleju roślinnego
Następnie dodajemy:
szklankę mleka roślinnego (jeśli nie mamy roślinnego a pijamy mleko tradycyjne można zastąpić) z rozpuszczoną w niej
łyżeczką sody
2 łyżki soku z cytryny
Na ciasto kładziemy śliwki (ok 3/4 kg, w zależności od wielkości wybranej blachy)

Mieszamy składniki zgodnie z instrukcją ale nie za długo.  Pieczemy 45-60 min w temp 180%. Po upieczeniu można posypać cukrem-pudrem.

Wegańskie ciasto ze śliwkami

12 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo puszyste. *_* Ze śliwkami musi smakować obłędnie. Podejrzewam, że jeszcze gruszki się nieźle sprawdzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że praktycznie każde owoce będą pasowały

      Usuń
  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Wygląda i smakuje na surowo suuuuper! Dodałam na wszelki wypadek zamiast jajek dwie łyżki ekologicznej mąki sojowej i 4 łyżki wody. Mleko dodałam migdałowe własnej roboty. Zdaje się, że będzie super. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane, fantastyczne. Właśnie robię kolejne. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Mega, dzieciaki były zachwycone... :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. do takich ilości składników jaki wybrać rozmiar formy na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  6. ohh już gotowe. Jeszcze gorące ale cały dom już pachnie gorącą śliwką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię je juz czwarty raz. Znika w mig 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, muszę też zrobić bo dawno go u nas nie było!

      Usuń
  8. Dodałam kakao i cynamon. Wyszło pyszne, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię po raz kolejny. Za bardzo smaczne by przestać. Czasem robię jako muffinki, bo za dużo pomysłów na dodatki (śliwki, jabłka, gruszki, pomarancze, wiśnie, zurawina i wiele innych) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń