Rewelacyjny pomysł na zapiekankę znaleziony
tu. Zdecydowanie zdrowsza i nie wiem czy nie lepsza od tradycyjnej tarty. Zachwyciła wszystkich, którzy próbowali. Na pewno będziemy wypróbowywać kolejne wersje.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego liściastego)
- 1 cebula
- 150 sera feta
- 350 g śmietany
- 5 jajek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
- masło do wysmarowania formy
Cebulę i 1 ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na oliwie, wspypujemy kaszę i prażymy ok 3 min. Zalewamy 3 szklankami wrzątku i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę - ok 15min. Po przestudzeniu dodajemy 2 jajka, natkę i tarty parmezan. Wykładamy na formę (dno i brzegi) wysmarowaną masłem i pieczemy ok 10-12 min w temp 200 stopni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy 2
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po około minucie dodjemy
szpinak (w przypadku mrożonego warto odparować wodę). W misce mieszamy jajka, śmietanę, fetę i pieprz. Dokładamy szpinak. Wykładamy całość na podpieczony spód i pieczemy jeszcze ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz