piątek, 28 marca 2014

Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej

Rewelacyjny pomysł na zapiekankę znaleziony tu. Zdecydowanie zdrowsza i nie wiem czy nie lepsza od tradycyjnej tarty. Zachwyciła wszystkich, którzy próbowali. Na pewno będziemy wypróbowywać kolejne wersje.




Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego liściastego)
  • 1 cebula
  • 150 sera feta
  • 350 g śmietany
  • 5 jajek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło do wysmarowania formy
Cebulę i 1 ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na oliwie, wspypujemy kaszę i prażymy ok 3 min. Zalewamy 3 szklankami wrzątku i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę - ok 15min. Po przestudzeniu dodajemy 2 jajka, natkę i tarty parmezan. Wykładamy na formę (dno i brzegi) wysmarowaną masłem i pieczemy ok 10-12 min w temp 200 stopni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po około minucie dodjemy szpinak (w przypadku mrożonego warto odparować wodę). W misce mieszamy jajka, śmietanę, fetę i pieprz. Dokładamy szpinak. Wykładamy całość na podpieczony spód i pieczemy jeszcze ok 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz