wtorek, 28 maja 2013

Kolorowy pęczak na słodko

Wreszcie mam kogoś, komu chce się odpowiadać na moje pytania "co mam dziś ugotować". Przedstawiam więc efekt obiadowej wymiany czyli kaszę zainspirowaną sposobem Ireny

Składniki:
1 cebula
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
1 marchewka
garść rodzynek
garść orzechów nerkowca
3 szklanki bulionu
1 szklanka kaszy pęczak
Przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, ostra papryka

Cebulę zeszklić na oliwie z kurkumą, dodać marchewkę i orzechy nerkowca. Dodać jabłko starte na tarce i kaszę, poprażyć chwilę. Zalać wrzącym bulionem i gotować do miękkości, aż kasza wchłonie płyn, ok 30-40 min. Do wersji mięsnej można dodać mięso drobiowe - pasuje. Bardzo smakuje dzieciom. Dorosłym też :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz