Wreszcie mam kogoś, komu chce się odpowiadać na moje pytania "co mam dziś ugotować". Przedstawiam więc efekt obiadowej wymiany czyli kaszę zainspirowaną sposobem Ireny
Składniki:
1 cebula
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
1 marchewka
garść rodzynek
garść orzechów nerkowca
3 szklanki bulionu
1 szklanka kaszy pęczak
Przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, ostra papryka
Cebulę zeszklić na oliwie z kurkumą, dodać marchewkę i orzechy nerkowca. Dodać jabłko starte na tarce i kaszę, poprażyć chwilę. Zalać wrzącym bulionem i gotować do miękkości, aż kasza wchłonie płyn, ok 30-40 min. Do wersji mięsnej można dodać mięso drobiowe - pasuje. Bardzo smakuje dzieciom. Dorosłym też :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz