środa, 19 marca 2014

Ciasto marchewkowe



Sukcesem tego ciasta jest moim zdaniem polewa z serka philadelphia, choć zdania na jego temat są w naszym domu podzielone: mały mężczyzna zjada sam serek, duży mężczyzna samo ciasto bez serka. Ja jem całość. To się nazywa zgrana rodzina. Do wykonania ciasta zainspirował mnie ten przepis.



Składniki:

ciasto:
1 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2/3 szklanki oleju
3 jaja
2 szklanki startej marchewki (ok 200g)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

masa:
1 opakowanie (125-150g) serka philadelphia
3 łyżki masła w temp pokojowej
pół szklanki cukru pudru (ale proponuję dodawać stopniowo - do smaku)
Ew aromat waniliowy

Utrzeć jaja z cukrem, następnie dodawać stopniowo olej i wymieszane suche składniki, pod koniec marchewkę i orzechy. Wlać do tortownicy i piec 35 min w temp 170 stopni + 15 min w 180 stopniach. Można sprawdzić patyczkiem czy jest już suche. Po upieczeniu i wystudzeniu położyć masę (po zmiksowaniu jej składników) i oprószyć cynamonem.


Przepis dodaję do akcji:



Marchew w roli głównej 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz