czwartek, 13 marca 2014

Twarożek z migdałów



Dlaczego twarożek z migdałów? Nie jesteśmy uczuleni na nabiał ani też diety wegańskiej nie praktykujemy. Jednak nabiał wychładza organizm, wiec szczególnie zimą staram się go nie podawać zbyt dużo. Poza tym go zaśłuzowuje, więc szczególnie w czasie infekcji staram się zastępować go produktami roślinnymi. A jest w czym wybierać, zarówno mleka roślinne jak i inne przetwory są w każdym sklepie. Twarożek migdałowy to także pyszna alternatywa i bardzo łatwa do zrobienia. Migdały są dobrym źródłem białka i wapnia, zawierają też witaminę E, B2, kwas foliowy, magnez i cynkPrzepis znalazłam na niezastąpionym Wegemaluchu. 



Składniki:
Pół szklanki migdałów
2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego jeśli nie zależy nam na wersji wegańskiej)
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku


Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek (lub decydujemy się na wersję leniwą i drogą kupując migdały bez skórek). Miksujemy wszystko w blenderze - mój poradził sobie z namoczonymi migdałami bez problemu. I gotowe.  

Twarożek można podać ze szczypiorkiem lub na słodko, migdały mają lekko słodkawy smak ale po doprawieniu na słono też będzie dobry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz