Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
łyżeczka ekstraktu wanilii
500g mąki
200g masła
80g cukru pudru
2 żółtka i 1 białko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, przekrój na połówki, a następnie
przełóż do miski, posyp cukrem, cynamonem, skrop wanilią i dokładnie wymieszaj tak, by przyprawy pokryły jabłka.
Przykryj i odstaw na 2 godziny. Tuż przed wyłożeniem na ciasto osącz je
na sicie.
Z pozostałych składników przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na godzinę do lodówki.
Z pozostałych składników przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj połowę zimnego ciasta, wyłóż nim formę na tartę lub małą tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na podpieczonym cieście ułóż ciasno obok siebie połówki jabłek - „brzuszkami” do góry. Przykryj jabłka resztą rozwałkowanego ciasta. Wstaw formę do pieca i piecz godzinę w temp. 180°C – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz