poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet to stały gość na naszym stole, a z zielonej soczewicy wychodzi szczególnie dobry. Za każdym razem trochę inaczej smakuje, bo daję różne proporcje warzyw. Polecam eksperymenty - udają się zawsze :)

Pasztet z soczewicy

 

Składniki

1 szklanka suchej zielonej soczewicy (ugotować)
kilka pieczarek
1 cebula warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, w dowolnych proporcjach, ok 1 szklanki)
2 jajka sól, pieprz, majeranek
2 łyżki oliwy
3 łyżki kaszy manny
natka pietruszki

Przygotowanie
Do ugotowanej soczewicy dodajemy podduszoną cebulę z pieczarkami, ugotowane warzywa i pozostałe składniki. Miksujemy wszystko razem, wykładamy na keksówkę wyłożoną papierem do papierem do pieczenia, posypujemy ulubionym ziarnem lub pestkami (słonecznik, sezam, dynia). Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz