wtorek, 22 kwietnia 2014

Tarta z porem i cukinią na spodzie z kaszy jaglanej

Przedstawiam kolejną odsłonę tarty na jaglanym spodzie, tym razem z porem, cukinią i garścią oliwek. Równie udana co jej szpinakowa poprzedniczka.



Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 1 cukinia
  • 1 duży por lub 2 mniejsze
  • Garść czarnych oliwek
  • 150 sera feta
  • 350 g śmietany
  • 4 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Cebulę i 1 ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na oliwie, wsypujemy kaszę i prażymy ok 3 min. Zalewamy 3 szklankami wrzątku i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę - ok 15min. Po przestudzeniu dodajemy 2 jajka, natkę i tarty parmezan. Wykładamy na formę (dno i brzegi) wysmarowaną masłem i pieczemy ok 10-12 min w temp 200 stopni do lekkiego zarumienienia.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po około minucie dodajemy pokrojoną cukinię oraz pora. W misce mieszamy jajka, śmietanę, fetę i pieprz. Dokładamy oliwki. Wykładamy całość na podpieczony spód i pieczemy jeszcze ok 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz