piątek, 25 kwietnia 2014

Wegańskie burgery groszkowo - gryczane

Bardzo lubię kotlety z kaszy gryczanej, do tej pory zwykle łączyłam ją z twarogiem i natką pietruszki. Połączenie z zielonym grochem okazało się równie udane, dlatego z dumą prezentuję burgery - giganty:

Wegańskie burgery groszkowo - gryczane


Skład:
250 g zielonego grochu, najlepiej w połówkach (1 szklanka)
100 g kaszy  gryczanej
2 średnie cebule
pół szklanki płatków owsianych
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki siemienia lnianego
natka pietruszki
majeranek
pieprz
sól
pieprz ziołowy
bułka tarta lub sezam do panierowania
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Groch opłukać, namoczyć i ugotować (połówek nie trzeba moczyć). Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę podsmażyć. Płatki owsiane zalać szklanką wody, dodać siemię lniane,  pogotować chwilę i zostawić na 15 min. Następnie zmiksować wszystkie składniki i dodać natkę pietruszki. Formować małe kotlety lub wielkie burgery o średnicy ok 10 cm, z tego przepisu wyjdzie ich 9-10 szt. Panierować i smażyć na oliwie lub piec ok 30-40 min (im większe tym dłużej) w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz