środa, 24 września 2014

Ciasto dyniowe tradycyjne lub wegańskie

Ciasto dyniowe to nasze tegoroczne odkrycie i nie mogę się nadziwić, że dopiero tegoroczne. Jego przygotowanie nie różni się właściwie od przygotowania ciasta marchewkowego. Jedyną różnicą jest dodanie Przyprawy Podlaskiej do kawy, która zawiera kardamon. Dodała ciastu niepowtarzalny aromat. Ponadto zamiast serka Philadelfia zrobiłam polewę ze zwykłego serka waniliowego, zawsze obecnego w naszej lodówce, tańszego, a równie dobrego. Na zdjęciu widzicie ciasto z jajkami, jednak podaję także wersję wegańską. Dla niewtajemniczonych różnice praktycznie niewidoczne, z wyjątkiem polewy, która w wersji wegańskiej jest mocno kokosowa.




Wersja tradycyjna: 


ciasto:

1 1/3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy podlaskiej do kawy (lub przyprawy do piernika)

2/3 szklanki oleju

3 jaja

300g dyni (2 szklanki startej)
 


masa:

1 opakowanie (200g) serka waniliowego

3 łyżki masła w temp pokojowej 

2 łyżki cukru pudru (ale proponuję dodawać stopniowo - do smaku) 


Utrzeć jaja z cukrem, następnie dodawać stopniowo olej i wymieszane suche składniki, pod koniec dynię i orzechy. Wlać do tortownicy i piec 35 min w temp 170 stopni + 15 min w 180 stopniach. Można sprawdzić patyczkiem czy jest już suche. Po upieczeniu i wystudzeniu położyć masę (po zmiksowaniu jej składników) i oprószyć cynamonem.

Wersja wegańska: 


ciasto: 
3 szklanki mąki

3/4 szklanki  cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki przyprawy podlaskiej do kawy (lub przyprawy do piernika)

3/4 szklanki oleju roślinnego

1,5 szklanki soku jabłkowego

300g dyni (2 szklanki startej)

garść posiekanych orzechów włoskich

masa:
1 puszka mleka kokosowego
1 opakowanie fixu do ubijania śmietanki

pół szklanki cukru pudru (ale proponuję dodawać stopniowo - do smaku)



Mokre składniki i cukier zmiksować dokładnie, dodać dynię. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych, miksować tylko do czasu połączenia się wszystkiego. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka, 40-45min. Ciasto ostudzić. Mleko kokosowe schłodzić przez kilka godzin. Zdjąć powstałą na górze słoika śmietankę, ubić z fixem i cukrem. Wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz