Wersja tradycyjna:
ciasto:
1 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy podlaskiej do kawy (lub przyprawy do piernika)
2/3 szklanki oleju
3 jaja
300g dyni (2 szklanki startej)
masa:
1 opakowanie (200g) serka waniliowego
3 łyżki masła w temp pokojowej
2 łyżki cukru pudru (ale proponuję dodawać stopniowo - do smaku)
Utrzeć jaja z cukrem, następnie dodawać stopniowo olej i wymieszane suche składniki, pod koniec dynię i orzechy. Wlać do tortownicy i piec 35 min w temp 170 stopni + 15 min w 180 stopniach. Można sprawdzić patyczkiem czy jest już suche. Po upieczeniu i wystudzeniu położyć masę (po zmiksowaniu jej składników) i oprószyć cynamonem.
Wersja wegańska:
ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy podlaskiej do kawy (lub przyprawy do piernika)
3/4 szklanki oleju roślinnego
1,5 szklanki soku jabłkowego
300g dyni (2 szklanki startej)
garść posiekanych orzechów włoskich
masa:
1 puszka mleka kokosowego
1 opakowanie fixu do ubijania śmietanki
pół szklanki cukru pudru (ale proponuję dodawać stopniowo - do smaku)
Mokre składniki i cukier zmiksować dokładnie, dodać dynię. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych, miksować tylko do czasu połączenia się wszystkiego. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka, 40-45min. Ciasto ostudzić. Mleko kokosowe schłodzić przez kilka godzin. Zdjąć powstałą na górze słoika śmietankę, ubić z fixem i cukrem. Wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz