niedziela, 23 listopada 2014

Wegański pasztet z pestek słonecznika

Od dawna mieliśmy ochotę na pasztet ze słonecznika. Pierwsza wersja była z brokułem. Okazał się całkiem smacznym uzupełnieniem słonecznika. Drugą wersję wykonaliśmy z warzyw z włoszczyzny (bez marchewki bo została wyjedzona) i chyba okazał się jeszcze lepszy. Myślę, że będzie tu pasować każde warzywo.


Składniki
500g łuskanych pestek słonecznika
Pół szklanki płatków owsianych
Ugotowany brokuł wielkości mniej więcej pięści lub ugotowane warzywa z włoszczyzny (por, pół selera, 2 pietruszki) lub inne zestawienie
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki ulubionego oleju (u nas oliwa z oliwek)
Sól
Pieprz czarny
Pieprz ziołowy
Słodka papryka
Woda lub bulion warzywny do zalania słonecznika

Przygotowanie
Słonecznik, płatki i siemię zalewamy wrzątkiem lub bulionem ok 2cm powyżej wysokości i odstawiamy na kilka godzin (Jeśli chcemy szybciej, można go kilka minut pogotować). Wodę odlewamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mielimy wszystko razem blenderem. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku.Wykładamy do korytka wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzchu można posypać całymi pestkami słonecznika, pestkami dyni lub sezamem. Pieczemy 45-60 min (w zależności od grubości) w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz