wtorek, 13 października 2015

Jaglanka z jabłkiem i bakaliami

Poniższy przepis należy raczej do podstawowych, ale uznałam, że nie może go w morganowym wirtualnym zeszycie zabraknąć. Doskonałe śniadanie na chłodniejsze dni, rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniani. I do tego jest pyszne.

Jaglanka z jabłkiem i bakaliami


Składniki (porcja dla 2 osób):
0,5 szklanki kaszy jaglanej
3 morele suszone
3 suszone sliwki
garść rodzynek
1 niewielkie jabłko
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
łyżeczka miodu lub innego ulubionego słodzika
łyżka oliwy

Przygotowanie:
Kaszę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i prażymy chwilę w garnku. Zalewamy 1,5 szklanki wrzątku, następnie dodajemy pokrojone bakalie, jabłko i pozostałe składniki. Gotujemy pod przykryciem ok 10min, aż kasza zmięknie i wchłonie wody.

7 komentarzy: