poniedziałek, 28 września 2015

Wegański pasztet z pestek słonecznika i dyni, kaszy bulgur i żurawiny

Wracam do bloga po roku i przerwy i tak się złożyło, że znów z pasztetem ze słonecznika :) Poniżej druga bardzo fajna wersja. Żurawina dodała mu ciekawej słodyczy, a kasza korzystnie wpłynęła na konsystencję. Na pewno kaszę bulgur można zastąpić jaglaną.




Składniki (Porcja na jedno korytko):
1,5 szklanki pestek słonecznika
0,5 szklanki pestek dyni
1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
1 duża podsmażona cebula
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Garść żurawiny
1/3 szklanki oliwy
Sól
Pieprz czarny
Pieprz ziołowy
Słodka papryka

Przygotowanie:
Pestki namoczyć we wrzątku na kilka godzin lub pogotować aż nieco zmiękną. Odcedzić wodę, zmielić razem z kaszą i cebulą. Dodać przyprawy, żurawinę i mąkę. Piec ok 45 min w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. już zdecydowanie zbyt dawno nie robiłam pasztetu, a ten zapowiada się smacznie!

    OdpowiedzUsuń