Proste i wysokobiałkowe, czyli tak jak lubię. Dodałam ekstra to, co miałam w lodówce (czyli kawałek brokuła) i obowiązkowo przemyciłam zmielone nasiona.
Składniki:
zielona soczewica (ugotować)
ryż (ugotować) w ilości ok. połowy użytej soczewicy
1 podsmażona cebulka
1 jajko lub 2 przy dużej ilości (w wersji wegańskiej możemy zastąpić namoczonymi płatkami owsianymi)
zmielone ziarna słonecznika
mielone siemię lniane
trochę mąki
przyprawy do smaku
Składniki
mocno "na oko", kotlety za każdym razem wychodzą mi trochę inne.
Składniki zmiksowane, ale nie na gładką masę. Smażyć lub piec ok 30min w
180 stopniach. Podaję tylko z surówką bo mamy już i białko i
węglowodany.
A jakie przyprawy dodać najlepiej?
OdpowiedzUsuńJa zwykle daję pieprz, sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką, bo lubimy raczej łagodne
OdpowiedzUsuń