Ciasteczka z zewnątrz są przyjemnie chrupiące, a w środku super delikatne jak puchowa kołderka - to zasługa mąki razowej. Nie są zbyt słodkie, więc można je (niestety) podjadać w dużej ilości. Przepis znalazłam tu , poniżej wersja po moich modyfikacjach.
Składniki:
100 g pokrojonego w kostkę masła
200 g mąki pszennej razowej
szczypta soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g brązowego cukru
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
garść orzechów
łyżka płatków kokosowych
2 rozkłócone jajka
2 łyżki stołowe mleka
2 łyżki oleju
Mąkę utrzeć palcami z masłem. Dodać pozostałe składniki. Formować ciasteczka na papierze do pieczenia. Piec ok. 20min w temperaturze 200 stopni.
Robię na wycieczkę rowerową - szukam u Ciebie inspiracji!
OdpowiedzUsuń