wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowe z razowej mąki

"Przyszedł do nas wujek Władek
Przyniósł wielką czekoladę
(...) choć zamknięta jest szuflada
wszędzie pachnie czekolada
(...) Czy ktoś może mi powiedzieć,
kiedy będzie po obiedzie?
Bo nie mogę żyć w spokoju
gdy ten zapach jest w pokoju"

Ciasto zostało wykonane i zamknięte w piekarniku, czekało na przyjście innego wujka ale jego zapach był tak intensywny, że mimowolnie powtarzałam sobie w myślach wiersz Danuty Wawiłow z ulubionej książki Morgana "Wszędzie pachnie czekolada". Doskonały przepis znaleziony tu. Dzięki mące razowej ciasto zyskało niesamowitą puszystość, delikatnie mokre ale nie za bardzo. Idealne. 



Składniki:

80 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
60 g masła, o temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki wrzącej wody


Polewa czekoladowa:

40 g masła
100 g gorzkiej czekolady


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do jednej miski wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, następnie wbić jajka. Dodawać śmietanę na przemian z sypkimi składnikami, ekstrakt, na koniec czekoladę i wrzątek. Miksować tylko do połączenia składników. Wlać do okrągłej formy o średnicy 23cm (w przypadku szerszej będzie niskie). Piec ok 30-40 min (w zależności od szerokości formy), sprawdzić patyczkiem - nie musi być idealnie suchy ale ciasto nie może być surowe. Po wystudzeniu polać czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz