Składniki:
- Mrożony lub świeży szpinak
- cebula
- czosnek
- płatki owsiane (pół szklanki? Zależy od ilości szpinaku)
- mąka z ciecierzycy (garść)
- bułka tarta
- łyżka mielonego sezamu
- garść podprażonego ziarna słonecznika
- 1 marchewka
- przyprawy
Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oleju, dodać marchewkę i podusić. Rozmrozić szpinak i dodać do cebuli, doprawić. Dosypać pół szklanki płatków owsianych i poczekać aż napęcznieją. Mąkę z ciecierzycy można zrobić w domu, mieląc garstkę suchych ziaren w młynku do kawy. Można dosypać bułki tartej, a można zostawić do obtoczenia. Koniecznie dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, sól, sos sojowy - sprawdzać czy masa jest smaczna. Wymieszać wszystko razem, jeśli konsystencja jest za mało lepka, można dodać zwykłej mąki pszennej, ale nie za dużo, bo popsuje smak!
Ulepić kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub sezamie, smażyć na dużej patelni.
Ps. Komentarz Morgana, który patrzy przez ramię: "Mamo, patrz! To nasze kotleciki! I książeczka! Mam taką samą. Chciałbym być na zdjęciu... Wiec chyba następna sesja z Morganem :)
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńsuper!!!
OdpowiedzUsuń