środa, 24 lutego 2016

Wegańskie ciasteczka owsiane bez cukru

Do zrobienia tych ciasteczek zainspirowały mnie długie spacery, na które ostatnio chodzę, szukałam czegoś zdrowego  jako przekąskę do zabrania ze sobą. Są mało słodkie i mięciutkie, nie mają konsystencji zwykłych chrupiących ciasteczek. Ale za to można jej jeść bez wyrzutów sumienia :)

Wegańskie ciasteczka owsiane bez cukru


Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego
3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
Garść bakalii (rodzynki, pokrojone morele i śliwki)
Czubata łyżka wiórek kokosowych
Garść ulubionych orzechów (można pominąć jeśli dziecko jest uczulone tak jak moje)
5 łyżek wybranego słodu (u mnie syrop klonowy)
3 łyżki oliwy
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki tartego imbiru

Przygotowanie:
Mleko kokosowe lekko podgrzać, wsypać płatki i pozostawić na ok 15min. Następnie dodać resztę składników i zmieszać. Formować kulki, spłaszczać i układać na papierze do pieczenia. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni

2 komentarze: