sobota, 19 marca 2016

Brownie z kaszy jaglanej z karobem i polewą chałwową - bez kakao, cukru, glutenu

Dietetyczne brownie bez kakao, cukru i glutenu z ciekawą polewą czekoladowo-chawłwową z tahini. Przepis inspirowany tym.



Składniki (na najmniejszą tortownicę):
1/2 szklanki kaszy jaglane
3 łyżki oleju
3 jajka
1/2 szklanki karobu
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczeni
1/4 szklanki mleka
cukiereczki, orzechy lub płatki migdałowe do posypania
Polewa:
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
Pół łyżki tahini
1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy, dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po upieczeniu łączymy na wolnym ogniu składniki polewy, polewamy polewą i posypujemy wybraną posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz