Składniki:
250g fasoli Jaś
1 cukinia
pół pora
pół marchewki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 mała dynia hokkaido
kilka suszonych pomidorów
pół l passaty pomidorowej
łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki wędzonej papryki
łyżka dżemu jabłkowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy (jeśli jest sucha moczymy przez noc). W tym czasie dusimy czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pora pokrojonego w podłużne paski. Gdy się podduszą dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i cukinię oraz marchewkę pokrojoną obieraczką w cienkie paski. Gdy warzywa się podduszą dodajemy suszone pomidory, fasolę i sos pomidorowy. Dusimy do miękkości. Podać można z kaszą lub po prostu z pieczywem.
Uwielbiam dania z fasolą <3
OdpowiedzUsuń