środa, 14 grudnia 2016

Wegański gulasz z fasoli i warzyw

Gdy maluchy idą spać mój mózg zwykle już nie pracuje i nie zawsze wieczorem planuję co będziemy jedli następnego dnia. Dlatego moim ostatnim odkryciem jest fasola, której nie trzeba moczyć. Z warzyw przypadkowo znalezionych w lodówce powstał całkiem fajny, rozgrzewający gulasz. Polecam szczególnie na zimne dni.

Wegański gulasz z fasoli


Składniki:
250g fasoli Jaś
1 cukinia
pół pora
pół marchewki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 mała dynia hokkaido
kilka suszonych pomidorów
pół l passaty pomidorowej
łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki wędzonej papryki
łyżka dżemu jabłkowego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Fasolę gotujemy (jeśli jest sucha moczymy przez noc). W tym czasie dusimy czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pora pokrojonego w podłużne paski. Gdy się podduszą dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i cukinię oraz marchewkę pokrojoną obieraczką w cienkie paski. Gdy warzywa się podduszą dodajemy suszone pomidory, fasolę i sos pomidorowy. Dusimy do miękkości. Podać można z kaszą lub po prostu z pieczywem.

Gulasz z fasoli i dyni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz