poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Wegański biszkopt z kremem budyniowym i galaretką

Czy da się wykonać wegańską wersję biszkoptu, czyli ciasta składającego się głównie z ubitych na sztywną pianę białek? Identycznie smakującej na pewno nie. Ale można wyczarować pyszne ciasto, które aż prosi, żeby je natychmiast zjeść. Dlatego cieszę się, że przetestowałam wegańską wersję biszkoptu z kremem, owocami i galaretką, bo sezon truskawkowy tuż - tuż. Ciasto upiekłam według przepisu Matki Weganki. Do tego krem budyniowy, galaretka wegańska Delecta i dostępne owoce - u mnie na razie winogrona.

Wegański biszkopt z kremem budyniowym i galaretką


Składniki - ciasto

Poniższe składniki na biszkopt wymieszamy w podanej kolejności:
 2 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 ½ szklanki oleju roślinnego
 Następnie dodajemy:
 szklankę mleka sojowego (lub innego roślinnego) z rozpuszczoną w niej
 łyżeczką sody
 2 łyżki soku z cytryny

Składniki - krem
2 szklanki mleka roślinnego (może być waniliowe sojowe, wtedy nie jest już niezbędny cukier waniliowy)
3/4 szklanki mąki pszennej (110g)
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta kurkumy (dla koloru)
1/3 kostki wegańskiej margaryny lub 80g oleju kokosowego

Ciasto: pieczemy według instrukcji w 175 stopniach ok 40-45 min (w małej tortownicy).
Krem: Połowę mleka mieszamy z cukrem i gotujemy. Do drugiej części dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego mleka dodajemy część z mąką i mieszamy - jak w klasycznym budyniu z torebki. Po wystudzeniu dodajemy margarynę.
Całość: Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół i przekładamy połową kremu. Na wierzch układamy drugą część kremu, kładziemy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Uwaga - wegańska wersja tężeje szybciej. Chłodzimy jeszcze całość w lodówce, aż galaretka będzie całkiem sztywna.

Wegański biszkopt z kremem budyniowym i galaretką

Wegański biszkopt z kremem budyniowym i galaretką

4 komentarze:

  1. Cześć,

    to bardzo dobry przepis, zarówno na ciasto jak i na krem. Wypróbowałam go wczoraj i wyszło nieźle jak na pierwszy raz. Mam ochotę jeszcze z nim eksperymentować.

    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Trzymam kciuki i pozdrawiam :) Warto poeksperymentować też z biszkoptami z woda z cieciorki, mi na razie nie wyszło choć piana ubiła się super.

      Usuń
  2. Ciasto jest pyszne. Lekkie i można zjeść naraz z pół blachy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety ciasto i krem nie wyszły. Krem był za rzadki, margaryna pozostawiła grudki, biszkopt aż szczypał w język od spulchniaczy. Szkoda :(

    OdpowiedzUsuń