3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kakao
2 łyżeczki sody
2 szklanki serwatki lub 2 szklanki mleka sojowego + 2 łyżki octu jabłkowego
Pół kostki roztopionej margaryny
1 1/2 szklanki cukruDo serwatki (lub mleka roślinnego z octem) dodać przestudzoną margarynę i cukier, utrzeć. Dodać połączone razem pozostałe suche składniki i mieszać krótko - tylko do połączenia się składników. Piec ok 30 min w 180 stopniach. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z małą ilością (1/3 szklanki na tabliczkę) mleka roślinnego lub zwykłego. Posypać czym lubicie. Jeśli muffinki mają być wegańskie to oczywiście zerknijcie na skład posypki, to było dla mnie zaskakujące ale nie wszystkie są wegańskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz